Comunicat referitor la criptovalute


Stimați utilizători ai Sistemului de plăți Bpay, vă recomandăm să luați cunoștință cu următoarele despre criptovalută:

1. Criptovalută — este un activ virtual, nu este o monedă electronică sau o valută obișnuită.
2. Comercializarea (cumpărarea/vînzarea) nu se reglementează de legislația Republicii Moldova și nu se licențiază/nu se supraveghează de BNM.
3.
Atenționăm clienții asupra riscurilor asociate cu investirea în criptovaluta și anume: fraudarea operațiunii de convertire, comisioane sau curs nefavorabile la efectuarea convertirii, spargerea portmoneelor, pierderea datelor personale, înghețarea sumei de către platforma de schimb la convertirea monedei virtuale în monedă simplă, pierderea sumei în cazul falimentării platformei de schimb, volatilitatea înaltă a cursului la care monedele virtuale ar putea fi schimbate etc.

Principalele probleme și riscuri ale criptovalutei:

1. Programele dăunătoare/programe virus.
2. Atacurile hacker-ilor.
3. Absența bazei legislative și riscurilor juridice. Bitcoin-urile – sunt coduri digitale nemateriale, pentru care nu există nici un drept de proprietate. Dacă sunt furate de la un portofel virtual, proprietarul nu poate nici să identifice hoțul (datorită anonimatului și descentralizării), nici să confirme dreptul la monede (din cauza lipsei unei legi privind proprietatea personală).
4. Falimentul și închiderea burselor.
5. Lipsa garanțiilor pentru rambursarea investițiilor.
6. Prăbușirea pieței monedelor virtuale.
7. Volatilitate = instabilitate.

Criptovaluta este instabilă, nu este reglementată de nimeni, nu garantează protecția investitorului, supusă unei volatilități extreme și extrem de atractivă pentru escroci. De aceea fiecare, care investește în Bitcoin sau efectuează tranzacții cu criptovalute, trebuie să ia în considerație mai întâi riscurile,  pentru a întreprinde măsurile necesare.

De asemenea, am dori să vă atragem atenția asupra comunicatelor Băncii Naționale a Moldovei din:

 

Cu respect,

administrația Bpay